Resereportage: Derby Della Capitale

Efter att en av krönikörerna på den här fantastiska bloggen frågade om jag kunde skriva en liten resekrönika från Rom-derbyt tänkte jag först tacka nej, med tanke på att vem fan vill läsa om italiensk fotboll? Dessa ständiga filmningar som BARA finns i Italien, där spelarna rakar benen och där allt är uppgjort osv.

Till att börja med kan jag säga att jag har absolut inget emot PL, men jag tycker att Serie A får ta alldeles för mycket skit i svensk media. I Sverige växte folk upp med tipsextra medans jag själv valde ”Uno Kryss Due” och Lazio. Nu är den här artikeln inte tänkt till att jag skall försvara italiensk fotboll utan den här artikeln skall handla om DERBY DELLA CAPITALE.

 

Personligen älskar jag det här derbyt. Jag vill inte jämföra något med Blåvitt, för Blåvitt är större än allt för mig! Men det näst största för mig är helt klart SS Lazio och det här blev mitt sjätte Rom-derby. För första gången kände jag dock inga större förhoppningar om vinst. Lazio hade inte vunnit på hela 14 matcher och allt är numera galet i klubben. En sinnesjuk president och en tränare som inte får ihop det. Men att stå upp för min älskade klubb var givet och det kommer vara lika givet om Lazio ligger i Serie B nästa säsong.

 

Nu till detta derby som jag verkligen rekommenderar er att åka på. Redan någon mil innan stadion hörde man stämningen från vackra curva nord. Lamporna längs träden utanför arenan lös upp och bomberna avlöste varandra. Känslan jag hade innan derbyt var som sagt negativa, men helt plötsligt fick jag en känsla av att vi skall fan krossa dom här äckliga löshundarna.. det var Lazio som tog fotbollen till Rom och nu jävlar skulle jag in på arenan och ställa mig på en curva med 15 0000 likasinnade. Klockan var ca halv 7 när jag anlände och inga kravaller hade setts till utanför arenan, men när jag väl kom in på arenan så brakade det loss rejält.

En ny ultras grupp i Lazio, enligt säkra källor, skall för första gången visat upp sig och som dom gjorde det. På läktaren Tribuna Tevere hade nu även nån av Romas 289181 ultras-grupper börjat närma sig och Lazio tog chansen och attackerade dom vinröda svinen. Vilket blev ett lyckat resultat.. ”ROMANISTA SCAPPA” hördes från 15 0000 röster och kan ungefär översättas till, ”Spring Roma!”.

 

Matchen drogs igång och jag tror att det tog max en kvart sen var oroligheterna tillbaka. Lazio-fansen verkar ha tappat tålamodet med klubbens placering och idioten Lotito, som äger klubben. Jag får känslan av att dom vill bryta matchen, för det skickas bomber, flaskor och bengaler mot en vanlig familjeläktare som är full av Roma-supportrar. Trots detta så blåstes inte matchen av utan den spelades klart och Roma vinner med 0-1. Orättvisst då Lazio gjorde en bra match.

Om man skall sammanfatta detta fantastiska derby så var det första gången ja upplevde ett sådant tryck från Curva Nord(Lazios curva). Ett fruktansvärt liv under hela matchen och gåshuden på kroppen va underbar att känna.. Jag önskar alla mina vänner att nån gång få uppleva ett derby i Rom.

 

Orörd passion, ovillkorlig kärlek, gränslöst hat och omdebatterad historia lever ut sin rätt i tusentals ansikten och hjärtan under 90 minuter. Det är helt fantastiskt. Om ni någon gång blir intresserade så hjälper jag er med billigt boende och biljetter till ett skit bra pris. Till er Italien-hatare, ge Serie A en chans. Det finns inget finare, förutom vårt älskade IFK GÖTEBORG…

Vill avsluta med att säga att jag är värdelös på att skriva och den här artikeln blir väl ungefär lika dålig som det här skit året varit. Mot 2010 grabbar…

 

WISEMEN TILLS VI DÖR!

Gästskribent Gydenrich