IFK Göteborg – Slask Wroclaw

Kontakt med Slask hade funnits redan under första kvalomgången av Europa League och det enda polackerna behövde göra var att avancera sportsligt för att ta planeringen ett steg vidare.
Med tanke på hyfsat täta intervaller mellan omgångarna så beslutades det att satsa på match nr 2, nämligen på svensk mark och i Göteborg.

Ett uppstyrt möte dagen innan matchdag med nummer 35-35 klubbades och som hemmaarrangör så stod Wisemen för väl vald boxplats, givetvis en bra bit ifrån city.

Några dagar innan meddelar Slask att man tappat en bil och vill korta ned de förbestämda antalet från 35 till 30, vilket godkänns.

WM samlar ihop en slagkraftig laguppställning som knappt kan vänta på att få mäta sig med en etablerad polsk liga ute i skogen.

Boxdagen är kommen och kontakt med varandra fanns under förmiddagen. Polackerna äntrar svea rike något tidigare än väntat och får förhala tiden något då det ryktats om hög polisbevakning kring Hallands län och att det dessutom fanns intensiv dialog mellan svensk och polsk polis. Slask skickar fram en bil i förväg som omgående vinkas in utav de gulvästade, och som påföljd till detta så ligger man lågt i landets sydligare delar tills besked ifrån bil nr 1 kommit. Det hinner inte dröja länge förrän de meddelas att polishelikopter är i anslutning till dagens motstånd och man väljer att hålla radiotystnad ligorna emellan tills det lugnat ned sig.

Wisemen kör som planerat sin samling på väl vald plats 16:00. Man får inte tag på Slask och får med spänd väntan bara hoppas på inkommande samtal. Ett par timmar hinner löpa förbi och det är fortfarande stendött på telefonen. Allt mer tyder på att snuten jävlats maximalt och utvisat eller arresterat den polska kontaktpersonen. Något som bekräftas kort därpå.

11805992_10152844918246571_1628982906_nLigornas laguppställning för dagen.

I samma veva får man reda på att Slasks allierade Lechia Gdańsk sökt kontakt och man gör med dagens liga allt som krävs för att få till något. Kontakt med Gdańsk inleds med WMs polska språkrör och det tar ca. 5 minuter för polackerna att förstå att det är just Wisemen och inte polsktalande polis.
Gdańsk flaggar för grusgrop men har endast tagit sig in i Danmark vilket med andra ord innebär ytterliggare 5-6 timmar upp till Göteborg. Man har med respekt för det planerade mötet mellan Wisemen och Slask inte brytt sig om att söka kontakt förrän på uppresan då man nåts av info om vad som hänt.
Wisemen bestämmer sig för att acceptera läget. Det blir inget uppstyrt vev denna dag som man så länge sett fram emot. Gdańsk får i uppdrag att höra av sig när de närmar sig götet och vid midnatt skickar man in en bil mot stadens centralare delar för att byta ett par ord.
Med tanke på klockslaget och snutens hetsjakt på att stoppa dessa uppstyrda möten långt bortom civilisationen så blir det naturliga valet för WM att lägga det mer centralt på matchdagen och låta Europas mest inkompetenta poliskår få ha med ett finger med i spelet på riktigt.

Matchdagen är kommen och Wisemen klubbar upp på John Scotts avenyn för att säkra upp sin heliga mark. Redan vid 12:00 börjar det hetta till på stan men med respekt för varandra så väljer man att avvakta tills grupperna samlat ihop sig.

Någon timma därpå uppsöks kontakt face-to-face mellan ett par representanter från varje liga och man konstaterar att med tanke på polisens prio på att stoppa slagsmålen i skogen så kan man lika väl ställa till kaos centralt.
Vapenvila gäller tillsvidare och vi blir än mer klarare på polackernas kyla då vi uppdateras om att Polens 3e liga för dagen, Wisła Kraków, är på ingång.

11798508_10152844918231571_1107035669_nWisla Krakows liga som besökte Göteborg.

Gdańsk och Wisła bunkrar upp på heden. Alla ligor har spotters på väl valda platser och här är det väl egentligen bara en tidsfråga innan någon form utav konfrontation utbryter. Wisemen beslutar sig för om Slask, Gdańsk och/eller Wisła tar sig in på avenyn med större kvantitet så är det full attack som gäller. En mixad kat b och c liga står startklara på uteserveringen för att möta upp eventuellt motstånd.

Klockan blir 15:00 och sakta men säkert glider en 50+ Gdańsk och Wisła liga nedför avenyn. Vi vet inte vad deras avsikt är men troligtvis bara att gå i anslutning för att markera och känna av atmosfären. Vi stormar som planerat bort mot dom omgående och attacken besvaras direkt. Snabb slagväxling mitt på avenyn tills dess att polispiketer, bussar och spårvagnar delar upp de 2 (3) ligorna för en stund. Glas och pyroteknik kastas ifrån båda ligor likt handgranater över på vardera
sida. En snabb stand-off sker mellan buss, spårvagn och polispiketer. Då utrymmet är minimalt och det bokstavligt talat regnar glas på avenyn så tar sig, imponerande nog, en slagkraftig polsk liga runt underifrån och stormar upp mot John Scotts. De vanliga blåvitt-supportrarna och civilpersoner som befunnit sig på puben väljer att ta skydd ifrån pyro och glashaglet under tak medans en tapper kärna står rakryggat tills sista stund. Efter ca. 2 minuter så lugnar sig stormen och den helt frånvarande polisen med stundtals rådjurögon börjar dela upp grupperna med fokus på polackerna. Wisemen samlar ihop sig och skanderar ”4-5 WM”! Nu är uppvärmningen gjord och många göteborgare med stor respekt för polackerna börjar ta sig i kragen och konstaterar att vi är inte så jävla långt borta kvalitetsmässigt trots allt. Givetvis hade WM hoppats på en liknande liga som man haft startklar dagen innan i skogen men ger överlag sin insats godkänt med tanke på den halvdarriga uppslutningen man haft i samband med sammandrabbningen på avenyn.

11742654_901281466586088_6817204154355204775_n

Inom kort väller det in kat b och c supportrar som vill vara med och försvara Göteborgs stad, såväl knegare som smitit från jobbet, som semesterfirare som egentligen skulle umgås med familjen, då de hört om dagens första genomkörare. Som tidigare känt så går det utan konstigheter att lösa slagväxling precis vart som helst trots hög snutnärvaro med det lilla förbehållet att båda ligor faktiskt VILL slåss!
Göteborgarna söker återigen kontakt med Gdańsk, dock utan önskat resultat. Det visar sig att de flesta polackerna tagit sig ifrån platsen med bilar och därefter blivit jagade av svensk polis hack i häl.

Matchstart närmar sig och en planerad marsch 18:00 från avenyn mobiliseras. Wisemen i fronten sätter med beslutsamma steg kurs mot Gamla Ullevi.

11781863_901281453252756_585720013979133707_n

Vid Heden får man på långt avstånd syn på en 20-manna liga med polsk härkomst. De genskjuter vår marsch via Parkgatan och i höjd med Trädgårdsföreningen så är avståndet såpass kort så att rusningar påbörjas. En massiv blåvit attack inleds och trots stort polispådrag så lyckas man omringa både polis och polacker. Till slut har man vunnit såpass mycket mark att numerärt underlägsna polacker får stå till svars inför panikslagna poliser. En snabb och hård slagväxling uppstår, tills dess att alla polacker ligger ned på marken och polis får ett hyfsat grepp om situationen. Efter bra samarbete mellan blåvita grupperingar så fritar man även de kamrater som blivit ”tillfångatagna” av polisen.

11787416_10152844918256571_1997890709_n

11805699_10152844918261571_898137358_n

11815997_10152844918251571_699604567_n

Man samlar ihop sig utanför Ullevi och går därefter in för att se IFK Göteborg köra över Slask. 1-0 kommer precis lägligt i samband med polackernas pyroshow.
Slutresultat blir som bekant 2-0 och med andra ord så är vi klara för kvalomgång 3. Slask med tillsynes mest kat b supportrar på matchen blir kvarhållna en stund efter match. Wisemen samlar ihop sig och går från arenan precis så som man äntrade den, nämligen gemensamt med övriga grupperingar för att ge det en sista chans till dans. En massiv blåvit mobb rör sig över Göteborgs gator och man finkammar de centralare delarna tills dess att man kommer underfund med att de flesta polska grabbar antingen blivit gripna eller utvisade från landet.

Ett spektakulärt europa-möte summeras och uppmärksammas av övriga ligor ute i Europa och Wisemen med övriga grupperingar tar med all säkerhet med sig dessa erfarenheter till kommande högriskdrabbningar i framtiden.

Värt att notera är att polackerna väljer att ta med hela sin beryktade ”triada-allians” med Slask Wraclow, Lechia Gdańsk och Wisła Kraków. Något som man med all säkerhet gjorde pga Wisemens framgångar ute i Europa på senare tid och kanske i synnerhet efter framträdandena i Team Fightning Championship. Med dessa orden avslutar vi dagens rapport och tackar övriga blåvita grupperingar för en väl genomförd andra kvalomgång i Europa League.

Väl mött och tack för visat intresse!
4-5, Wisemen!

11 thoughts on “IFK Göteborg – Slask Wroclaw”

 1. Ryser när jag läser detta!! Underbart!
  O fyfan vad jag hatar att vara bortrest från stan när det återigen finns polacker på vår stads gator..

 2. Kunde inte ha skrivit det bättre, stor eloge till WM o polackerna att visa viljan att få till något. hade polackerna väntat i 1 min till så hade WM klivit ut längre ut på gatan och mött upp polackerna. En dragspelsbuss och en spårvagn utgjorde ett hinder för ett fullskaligt drabbning.

  Nie mógł napisać to lepiej , wspaniały hołd dla WM o Polaków , aby pokazać pragnienie, aby w coś . Polacy czekali na 1 minutę jako WM nie wyszedł im dalej na ulicy i spotkał się Polaków . Autobus akordeon itramwajowy byłprzeszkodą w walce na pełną skalę .

 3. Har för mig att jag tidigare jämfört ett sådant här möte med med att Utsikten skulle möta Blåvitt. Två gäng med helt olika förutsättningar där Blåvitt enkelt borde vinna (Typ amatörer mot heltidsproffs). Nu visar det sig att WM:s inställning räckte gott för att mäta sig med toppfirma från Europa. Fast för att värdera händelsen skulle det vara intressant att veta hur många blåvita som slogs mot polackerna på Avenyn. Var det jämna nummer? Hur som helst, bra jobbat gubbar!!!! Nästa gång kanske det blir i skogen så kan ”vanligt folk” dessutom dricka sina öl i lugn och ro.

 4. Underbar läsning! Fan vilken dag det var hann inte veva något själv då jag kom precis efter drabbningen på Avenyn men utanför Ullevi var det imponerande hur alla höll ihop och attackerade Polackerna!

 5. Så gött grabbar att ni finns . jag hängde rund GYD, WM runt 2008 (BLEV EJ DOCK OFFICIEL MEDDLEM) men polis och efter rättsväsendet så blev det kriminalvården som fick ta hand om mig i typ 4 år . sen dess bor jag inte längre i GBG . FAN !! Vad jag hatar att grisen förstörde min/mina kontakter med GYD/WM .
  Men så skönt att ni kör på och blir bara bättre och bättre. Nu vill jag se en kross av ”FITTAN BOYS ” som på riktigt tror att det finns nåt som heter ”AIK sjukan” den har då fan inte kommit till GBG …
  STOLT BLIR JAG NÄR JAG LÄSER OM ER WM !! ALL HEDER !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.