Team Fighting Championship – Riga 2013-12

I oktober månad fick vi en inbjudan om att delta i ett såkallat Team Fighting Championship. Ett erbjudande som vi såklart gladeligen tackade ja till. Ett 10-tal wm grabbar förberedde sig omgående och interna gruppträningar styrdes upp. Efter en uppsjö träningar och genomgångar var det äntligen dags för avfärd. Imed ett par skador isamband med gruppträning så fick vi möblera om lite i uppställningen och i slutändan var det GYD/YCG/GU som visat störst intresse att ge sig iväg för att representera Sverige och givetvis vår firma Wisemen. Blodtester genomfördes och ett 12 sidors kontrakt signerades utav alla resenärer.

Den 13/12 klockan 06:30 var det dags för avresa ifrån Landvetter flygplats. Trots den tidiga avfärden så var stämningen på topp och det spekulerades en hel del om vad som väntade nere i Riga då man på förhand var ganska ovetande om vad man gett sig in på. Är det ute i skogen? Finns det några regler? Vilken färg på kistan ska man välja? Trötta hjärnor stod vid fel gate på väg ner till Teneriffa men slutligen satt alla på samma plan och välkomnades utav flygpersonalens luciatåg dagen till ära. Mellanlandning skulle bli i fiendeland Stockholm där man stoltserade runt i sina nytryckta Wisemen-Riga hoodies #limited edition. I ungefär 2 timmar lyckades gruppen hålla sig tills den första ölen var ett faktum. Man bunkrade upp inne på Olearys-Arlanda där lagets hövding och teamleader hade historikgenomgång med hjälp av overhead och stapeldiagram i excel. Efter en minst sagt nervkittlande landning i Riga var man fortfarande vid liv.

Vi möttes upp utav en av arrangörerna ifrån CSKA Moskva och blev skjutsade till ett vandrarhem som stod klart för helgen. Imed att WM alltid har förknippats med stil & klass så byttes detta dock upp till ett fint hotell centralt i Gamla stan. Efter att ha checkat in på hotellet så gav sig de nu hungriga grabbarna ut på stan och landade till slut på steak haus där kött och öl avnjöts. På kvällen åkte ett par utav oss in mot city för att få mer info om turneringen med de övriga lagens ledare. Vi möttes senare upp på Fridays inne i stan för genomgång och det konstaterades att det var bra kvalitet på mötet och så även motståndet. Det var väldigt få regler satta men det flaggades att man skulle använda ”sunt förnuft” inne i ringen och att ”This is not Polen, this is not forrest”. Det stod också klart att de 2 favorittippade lagen ifrån Polen (Lech poznan) och Ryssland (CSKA Moskva) skulle stå för motståndet dagen därpå. De länder som representerade i historiens första TFC var Sverige, Ryssland, Polen, Tjeckien och Ukraina. Efter en hyfsat lugn kväll på stan så rundade man av för att förbereda sig mentalt och med välbehövlig sömn.

Dagen med stort D var kommen och en lettisk brunch stod på menyn. 11:00 hämtades vi upp i en minibuss som skulle ta oss till galan. En stor lokal ute på landet var uppbokad och väl inne i hallen möttes man av beväpnade vakter, arrangörer, kamerateam, dansare och grabbar ifrån några utav Europas bästa firmor. Allt var proffsigt uppstyrt och man gjorde sig nu redo för att värma upp. Match nummer 1 mellan Wisemen och Lech Poznan blev ett par timmar uppskjuten imed förberedelser men till slut var det äntligen dags. 5 mot 5 inne i ringen där ”last man standing” stod som segrare. Ett domarteam på 5 och läkare stod redo för att minimera de allvarliga skadorna. 500kg var maxvikt på de som fightades samtidigt i ringen, något det visade sig att polackerna hade utnyttjat till max. Hungriga grabbar på båda delar av ringen stod klara att kasta sig in i varandra efter att huvuddomaren gått igenom reglerna. Nu var det med andra ord dags för det som vi under en längre tid förberett oss på och stämningen går nästan att ta på. Shake hands! Are you ready!?.. Tro fan att alla var! Startskottet gick och de 10 grabbarna kastar sig hejdlöst in i varandra med domare tätt inpå. Efter 20 sekunders vilda västern inne i ringen så utnyttjar Poznan sin storlek och tar fighten till marken för att utnyttja sina färdigheter i brottning. En av våra grabbar åker efter all tumult på ett halslås och polackerna får genast fördel med 1 man mer i ringen och de som är kvar slåss mer eller mindre för sina liv. Första matchen i galan var nu slut efter cirka 40 sekunder och får ses som helt klart godkänd imed motståndet och utan några allvarliga skador. Blåslagna grabbar tackade för en bra match och många från början skeptiska ansikten för den svenska scenen förvånades till det positiva imed den inställning våra grabbar visade. Nästa match styrde vi om skeppet lite och tog in 4 nya grabbar som suttit som avbytare i första matchen. Man fick se det kommande motståndet CSKA Moskva piska upp sina första motståndare och även här var brottning och ground & pound nyckeln till seger. Då antalet fighters var så pass få i ringen så blev det naturligt 1 mot 1 ganska omgående och ryssarna var pigga på att använda de fulknep som gick och tog varje tillfälle i akt att hjälpa sina egna kamrater med överraskande sparkar och armbågar.

Det var nu dags efter ett par matcher emellan att ta oss ann CSKA Moskva där de båda lagen viktmässigt bäddade för en grym tillställning. Efter att ha studerat tidigare matcher så var det ett faktum att de som får ut den första motståndaren ifrån andra laget står som segrare i slutändan. Mentalt var alla inne i lokalen utav samma skrot och korn och även som stående fighters hölls det en hyfsad jämn nivå. Denna match skulle avgöras på samma sätt och även här var det färdigheter på marken som blev avgörande. Efter att domaren signalerat för start så är det Wisemen som tar kommando och kastar sin in i ryssarna. Hälften stående och hälften på marken, upp, ner, upp, ner! Man hör ett vrål ifrån de 40-tal inbjudna åskådare på sidan som bjuds på show. Slag delas ut till höger och vänster medvetandes om att man vilken sekund som helst kan få övertag eller bli 1 man mindre. Ni som deltagit i ett box eller i en liknande proffsmatch förstår vilken mjölksyra som skapas om man inte håller nerverna i styr. Efter 3 minuters fritt vev så får dock ryssarna det övertag som till slut gav dom segern. Någon minut efter det så är alla våra grabbar utslagna och CSKA Moskva står klara för final mot Lech poznan. Ett par ryssar skadar sig så pass i våran match så de inte kan fullfölja finalen med fullt lag. Läkarna på plats gör bedömningen att även en av oss får åka in till sjukan för att säkerhetsställa att näsan är ok. Efter protester mot läkarna så följer våran kämpe till slut med läkarkåren med hopp om att i alla fall ena näsborren är fit for fight inför kvällens aktiviteter.

Vi samlas i vårat omklädningsrum utmattade och nöjda med våran insats. Man retar sig dock lite på att man borde ha lagt mer fokus på brottning då det vanliga street fight konceptet med slag på hakan inprincip inte bet på någon deltagare i galan. Det är lätt att vara efterklok efter en fight men man får ändå lyfta fram våra grabbars inställning resan igenom.

Efter lite dans ifrån arrangemangets dansare så var det nu också dags för final. Lech Poznan visar sportmanship genom att plocka bort en fighter imed ryssarnas skadeläge. Även här har Poznan klar fördel imed sin storlek och vikt vilket det utnyttjar till max nere på marken. CSKA ger inte vika och efter ett par minuters kramandes på backen så kan detta sluta hursomhelst. Poznan slår ut en utav ryssarna och någon minut därpå står man som segrare i historiens första Team Fighting Championship och var härmed 50.000:- rikare. Ett belopp som är desto smakligare i en polacks plånbok än för oss här uppe i norden. Värda vinnare poserar för kamerateamet med en stor check. Även vi tar en lagbild inne i ringen isamband där dock ett par utav oss saknas då man missat info och har nu skruvat över hjärncellerna på partymode!

Ett par timmars välbehövlig vila på hotellet tills minibussen återigen hämtade upp för att ta oss in till stan för buffé och alkohol inne på Jameson Pub. Omplåstrade deltagare ramlar in tids nog och en bra nivå hålls kvällen igenom trots att man några timmar tidigare slagit halvt ihjäl varandra. Wisemen tar snabbt kommando i baren för att visa vilka som är Bäst på fest! Polackerna är inte heller blyga för att dricka rent. De övriga verkade dock ha aningens svårt att släppa loss och man svarade att ”we only train boxing and drink tea”. Vi har grabbar ifrån flera utav europas toppfirmor under samma tak och historier delas med till varandra. Tanken var ifrån början att fler lag skulle delta men ex. Röda stjärnan ansåg att turneringen verkade vara en bra grej men att det inte var något för dom och FC Köpenhamn lyckades få till ett julbord exakt samma datum.

De lag som var på plats skötte hursomhelst allting utan strul från start till mål och har på ett eller annat sätt skapat historia. Efter ett par timmars intensivt alkoholintag så tar sig folk vidare ut på stan. Festen slutar inte förens dagen därpå då upphämtning till flygplatsen sker. Utmattade grabbar sammanfattar resan och längtar nu hem till feskekörka och staden Göteborg. Nu med en god erfarenhet i bagaget och något smakligt att trycka in i sina huligan CV:n!

131231 rigaaway