Den blodiga unga mannen var en gång en pojke

Prolog från BaraBen.com
Pojken bor i ett radhus med vit gavel alldeles intill vägen där eftermiddagstrafiken är som ett lätt susande utanför. Han sitter på dörrmattan i hallen och har just dragit upp dragkedjan på sin overall. Overallen är varm och skön från torkskåpet och benen på den har stora ljusbruna fläckar av intorkad lera från dagens tidigare lekar. Han knyter varsamt sin ena känga. ”Först en uggla, sedan runt den, och så in emellan – nu drar man!”

Så börjar en fruktansvärt populistisk, moralpredikande och självgod krönika…
Vad historien inte förtäljer är hur pojken i sin uppväxt sett filmer och läst böcker om hjältemod, kamp mellan gott & ont, historier om unga män som vinner ära och berömelse genom våld.
Vad historien inte heller förtäljer är alla berättelser pojken fått höra av både sin far, morfar och farfar, om hur man roade sig när de var barn, genom att ha rejäla ”gårdslagsmål” och hur lyckliga de såg ut när de mindes tillbaka.

Att våld ligger i vår natur och att människan fascineras av det är ingen hemlighet. Det är vetenskapligt bevisat! Våldspel och våldsfilmer säljer som smör. Ofta har de en moralisk innebörd som tex heder, ära, stolthet eller upprättelse. Sagan om Ringen, Rocky, GTA, Saving Private Ryan, Counter-Strike, Asterix, Robin Hood, WarCraft, Peter Pan, Lejonkungen, Zorro och Batman är bara några få exempel. Vem fan vill inte bli alfahanen som vinner ära och berömmelse efter att växt upp med dessa karaktärer?! Så varför klagar man egentligen? Varför är det fel när fiktion blir verklighet?

Ingen aning, men en fråga man kan ställa sig är hur många hade inte valt att få vara med och slåss mot likasinnade om man hade garantier på att inte skada sig eller känna smärta?
Vare sig det rör sig om att delta i ett slag från romartiden eller ett box i en grusgrop mot FirmanBoys, så är jag övertygad om att de flesta män hade tackat ja!

För vem säger att det är fel att slåss mot likasinnade egenltigen? Var ligger det immoraliska i det?
Ja, visst ja! Lagen!
Men lagarna är skapade och utformade av människor, med fel och brister, och lagar och regler har sett väldigt annorlunda ut genom historien..
Vad är det som säger att det som gäller idag är det som är det mest moraliskt rätta? Och vad är det som säger att de värderingar och principer vi har idag är det rätta?

Är det så jävla fel att måla upp ett mansideal som bygger på lojalitet, stolthet, heroism, kamratanda, styrka och mod? Folk rynkar på näsan o fnyser. ”Grabbigt!
I alla tider har människan, och framför allt mannen, strävat efter just detta. Våldet och allt vad det innebär låg i människans natur, ända sen födseln i grottan.. tills nu!

Idag lever vi i en värld där idealet för unga män är att ha inbakad frisyr, bära handväska och sminka sig med guyliner runt ögonen, samtidigt som man lever gott på pappas pengar. Vi lever i en värld där allt skall vara jämnställt och att vara manlig är något fult och ont. Varför mäta styrka? Varför sukta efter ära och berömelse? ”Så löjligt & barnsligt!”

Vad är egentligen ett skevt ideal? Tiderna förändras och som dom får(bää) människor är, så följer man trenden..