Bajen hemma, 19-20 sept 2015

Äntligen var det återigen dags, en riktig högriskmatch skulle gå av stapeln på en helg i Göteborg. Det var allt för länge sedan enligt oss själva då vi anser att alla allsvenska fotbollsmatcher skall spelas på helgerna. Detta såklart för att underlätta för bortasupportrar att ta sig till matcherna och då även förhoppningsvis motståndarnas firmor samt resten av de övriga engagerade supportrarna. Vi är för en levande och passionerad fotbollskultur, så långt ifrån alla PK-hycklare som finns på allt för många platser i dagens samhälle som tror sig ha någon sjuk rätt att tycka till om det vi lever för, nämligen vår kultur med allt det som hör till. Fotboll och våld hör ihop, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Det spelar ingen roll hur mycket massmedia eller annat löst folk hycklar, ingenting kommer ändras på den fronten ändå. Och därför ska självklart fotboll spelas på dagar som på bästa sätt möjliggör stora bortaföljen. Och med just ett förväntat stort bortafölje så var förhoppningarna riktigt stora på vad helgen skulle ha att erbjuda WM med undergrupper. Med tanke på att varken FB eller DFG dykt upp i Göteborg denna säsong så stod nu det sista hoppet på Bajen. Och förutsättningarna var ju gynnsamma på förhand i alla fall ansåg vi. Men vad hände då? Ja förmodligen så satt den totala överkörningen från Boxholm fortfarande kvar i både bakhuvudet och kropparna på KGB. Vi förstår att det inte känns så lockande att åka ner till vår stad för att möta oss på våra egna gator när vi några veckor innan fullständigt pulveriserade KGB på en grusplan 50 vs 50 i Boxholm halvvägs mellan landets två enda städer av dignitet. Då tog det slut på ofattbart snabba 33 sekunder och den här helgen hade Wisemen ambitionen att putsa till den tiden ytterligare. Någonstans hade vi ändå hoppats på att det skulle fungera som någon slags tändvätska för KGB att samla ihop sig och göra deras första riktiga bortaresa på år och dagar med tanke på deras harvande nere i Superettan under många säsonger utan något som helst motstånd av värde. Det fanns alltså nu två händelser att lägga till handlingarna nu inför denna helg som skett i nära tid så att säga. Både det uppstyrda boxet i Boxholm men även vinsten för WM mot KGB i en dynamisk liten park vid Medborgarplatsen mitt på Söder i samband med matchen tidigare denna säsong mellan lagen uppe i Stockholm, då vi tog fighten till deras egna gator och faktiskt till och med deras egna kvarter mitt på Söder och avgick med en odiskutabel seger även där! Så det fanns verkligen all anledning till både motiv och vilja för stockholmarna att göra resan för att på något sätt försöka få till något resultat av värde mot titelhållarna WM, och på så sätt göra ett försök på det som varken FB eller DFG ens gav sig in på den här säsongen. Nämligen att som firma representera på den enda bortamatchen av värde som en firma från Stockholm har att göra i Allsvenskan.

Söndag och matchdag, nu var förhoppningarna att det skulle komma fler motståndare på plats då det beräknades komma ca 1700 bortasupportrar totalt till matchen. Innan matchen var det lugnt. Hela Avenyn var blåvit, samtliga krogar och uteserveringar var fulla med göteborgare som håller på det enda rätta laget. Inga stockholmare så långt ögat kunde nå. WM med undergrupper hade idag återigen samlat ihop en riktigt tung liga. Bajen hade samling kring Kungsportsplatsen samt även någon slags konstig uppladdning för supportrar på Nya Ullevi (stora arenan alltså). Allt är hur lugnt som helst fram till ca en timme innan matchen då ett stort antal blåvittsupportrar blandat med ligister, ultras och övriga kategori B-supportrar marscherar från Avenyn bort mot matcharenan Gamla Ullevi. För väl borta vid arenan, långt bort på vägen mot Nya Ullevi längs med ån så uppenbarar sig helt plötsligt en större grupp från Bajen med ligister i täten som får poliseskort till matcharenan. Blåvitt gör ett seriöst försök att få till ett box på öppen gata utan några oskyldiga inblandade men Bajen väljer att stå kvar bakom snuten och kliver inte på. Och eftersom det då blir svårt att boxas med tanke på snutar närvarande så rinner det hela mer eller mindre ut i sanden för det krävs som alla vet som sagt två för att dansa. Men återigen en riktig styrkedemonstration att kunna få med sig en sådan massiv mobb på ett sådant vis. Välkomna till Göteborg!

image

Riktigt bra stämning inne på arenan och laget gör självklart sitt och vinner matchen med 1-0. IFK Göteborg är fortfarande serieledare i en jämn Allsvenska och nu är det enbart sex matcher kvar på vägen mot SM-guldet. Kämpa nu Blåvitt! Gör ert på planen så gör vi vårt på gatan!

När det återstår ett par minuter av matchen så kastar Bajen upp en brinnande bengal från sin klacksektion på nedre – upp på sektionen ”levande sittplats” på övre. Bengalen kastas tillbaka ner i bajenklacken igen och då det på ”levande sittplats” mest sitter gammalt klackfolk som ändå vet vad det handlar om så föranledde detta ingen direkt åtgärd från WM då det inte direkt var någon fara för personernas på ”levande sittplats” säkerhet så att säga. Det blir självklart en riktig hatisk stämning på hela arenan men det hela känns ändå under kontroll. Lite hets bara men varken snuten eller vakter ingriper så alla antar att det hela är lugnt och att matchen snart skall fortsätta. Men när sedan Bajen väljer att kasta upp en brinnande bengal på den blåvita familjeläktaren, då är gränsen passerad. Och eftersom de blåvita supportrarna inte fick något skydd av varken snutar eller vakter så tog självklart WM det enda rätta beslutat att skynda bort till undsättning för att skydda vanliga blåvita supportrar. Vi vill här INTE gå in i några moraliska frågor kring bengaler, knallskott eller liknande men vi vill däremot påpeka och förtydliga en sak. Wisemen kommer ALDRIG acceptera att några supportrar till IFK Göteborg utsätts för risk eller skada. Detta är fakta och går ej att tulla på. Oavsett vad som har hänt så är det en firmas skyldighet att försvara övriga supportrar till IFK Göteborg mot både motståndaresupportrar samt mot ordningsmakten/polismyndigheten. Efter att idag ha läst snyfthistorier i massmedia samt hört annat skitsnack så vill vi med denna text förmedla vår bild av det hela:
Bajen väljer att kasta flertalet brinnande bengaler rakt in på sektioner med blåvita supportrar. Och vi hatar snuten och ordningsvakter lika säkert som vilken annan naturlag som helst. Men när varken snut eller vakter gör sitt jobb, ja då kan självklart alla blåvita lita på att WM kommer till undsättning för att skydda våra supportrar. Det spelar ingen roll vilka som är angriparna. De som på något sätt går på IFK Göteborg som klubb eller dess supportrar, ja de ska med full kraft slås tillbaka. Det är detta som är en rejäl grundbult i att vara en äkta fotbollsfirma. Att stå upp för sitt lag och sin klubb i alla lägen och situationer. Och om våra motståndare väljer att utmana oss genom att gå på våra barnfamiljer och liknande, ja då kommer vi ALLTID att svara. Och därför var det en självklarhet att flertalet WM tog sig bort till angränsande sektioner för att försvara våra vanliga supportrar mot angriparna. Nu lugnade det hela ner sig så någon total konfrontation var inte nödvändig, men hade vi ansett att det varit nödvändigt så hade vi genomfört det. Vi är många och vi är starka och Bajen ska återigen tacka sin lyckliga stjärna att polisen återigen skyddade dem. Då ingen av våra grabbar ser någon vinning med att bråka med polisen då det är Bajen som är måltavlan så hände därför inget av värde. Anledningen till att vi inte forcerar in på er sektion är alltså enbart för att vi leder matchen med 1-0 och den snart skall avslutas med tre poäng till oss som slutresultat. Vi har alltså ingen som helst vinning på att starta något mot polismyndigheten inne på arenan. Men livrädda Bajen som inte vågade styra upp något liga mot liga på hela helgen valde alltså att gömma sig bakom polisen flera gånger under matchdagen och spela över i tryggt förvar.
Och som svar till alla hycklare som gråter ut och terroriserar IFK på Kamratgården med massa snyfthistorier och annat. Se till vad som verkligen hände inne på arenan. Motståndarsupportrar kastar flertalet brinnande bengaler rakt in på sektioner med blåvita supportrar. Varken poliser eller vakter ingriper och detta hade säkerligen fortsatt en längre tid om inte WM tog på sig ansvaret att skydda övriga supportrar från detta. Och så fort WM kom bort till det område det oroligheterna var så flyttades ju fokus från våra vanliga supportrar till oss istället och väldigt snabbt så förstod Bajen att de skulle sitta ner i båten annars så blir det allvarliga repressalier omgående. Det var vad som hände, WM skyddade blåvita supportrar mot angripare i ett läge då varken poliser eller vakter gjorde det. I största möjliga mån vill vi självklart hålla arenan fri från våld men när det sker sådana här tydliga provokationer och övertramp mot våra supportrar ja då måste vi agera kraftfullt omgående. Det funkar inte att inte göra något, en firma måste stå upp för sitt lag, sin klubb och även skydda övriga supportrar. Våga tänka själva istället för att gå på allt hyckleri om det hela och förstå att ingenting någonsin hade hänt inne på arenan om inte Bajen börjat kasta in brinnande bengaler på blåvita sektioner. Så enkelt är det. Håll ihop som klubb istället. Fördöm de som ska fördömas om ni nu måste gnälla. Men ge fan i att gå på varken IFK Göteborg eller Wisemen. Vi brinner och lever för IFK Göteborg och allt som tillhör. Och även om det finns folk som är otacksamma för detta så kommer vi alltid fortsätta med detta. Vi skyddar och står upp för Blåvitt i alla tänkbara situationer, varje dag, året om, livet ut. Och vi är stolta över det. Det finns för närvarande många generationer med WM-grabbar och så starka som vi är idag har vi aldrig tidigare varit. Och inga supportrar till Blåvitt behöver vara rädd på Gamla Ullevi eller på någon bortamatch. Vi kommer alltid att finnas där för att skydda vår klubb och alla supportrar till Blåvitt, oavsett vad andra vill eller inte vill. Och utan att WM gått i fronten för vår klubb så hade vi inte kunnat ha de bortaföljen vi numera har till exempel uppe i Stockholm på de bortamatcherna. Många som nu åker på de matcherna var säkerligen inte med för 20 år sen då det var helt annorlunda stämning på sådana resor. Men nu för tiden så är det tryggt att åka på bortamatcher för om någon vill ta fighten med Blåvitt så finns alltid WM där på plats för att skydda och stå upp för IFK Göteborg. Så se saker för vad det är. WM agerade för att skydda Blåvitt, INTE för att skapa något bråk inne på arenan. För hade vi haft för avsikt att bråka så hade vi gjort det flera gånger om i söndags. Men vi vill hålla arenan fri från våld i den mån det går och där inne vill vi att alla supportrar enbart ska fokusera på att heja fram Blåvitt till en vinst i matchen. Tillsammans älska Blåvitt och tillsammans hata våra motståndare!
Efter matchen så vart det riktigt härligt old school. Kaos i hela city och runt centralen ett bra tag efter att matchen är färdigspelad. En arg och målinriktad mobb drar runt kring arenan och försöker komma åt bortasupportrarna vid deras utsläpp men det leder bara till flertalet konfrontationer med poliserna. Och nu är det otroligt många poliser i omlopp i city men nu har inte ens polisen något att sätta emot den massiva blåvitt-mobben som hela tiden blir större och större och alla är ute efter hämnd på det Bajen gjorde inne på arenan . Alla rör sig mot Heden där bajare får fly i panik i bilar och minibussar och till fots. Polisen har nu totalt tappat kontrollen och mobben rör sig återigen tillbaka bort mot arenan och även mot centralen där det blir flertalet sammandrabbningar med både polis och bortasupportrar, där blåvitt gör precis som man vill i samtliga sammandrabbningar. Efter en relativt lång tid så kan man väl beteckna Göteborg innerstad som tömd på bajare och uppdraget anses slutfört och folk börjar runda av och istället bege sig mot krogarna på Avenyn för att dricka segeröl. Polisen var nog glada för det också då de verkligen fått jobba hårt för sin låga lön ganska många timmar nu med en hård peak för polismyndigheten efter matchen då de till slut fick ta emot en del vrede då de försöker spärra in folk på centralen samt på sedvanligt vis gå loss med batonger och pepparspray. Till slut tröttnar ju folk även på polisen och sätter hårt emot hårt och det var enligt säkra uppgifter ett antal snutar som fick smaka på det den hårda vägen igår efter matchen vid flertalet olika tillfällen. I brist på bortasupportrar så kan ju lätt aggressionerna vändas mot grisar i blått som spelar över i tid och otid.
Sammanfattningsvis så var det en riktigt bra helg! Tre poäng till Blåvitt. WM fullständigt dominerade på gator och torg.
Wisemen vill även passa på att ge rejält med credd till våra ultras/supras och övriga kategori B-supportrar som står upp för vår klubb både på gatan och inne på arenan. Ni gör WM stolta när ni kravallar och röjer på både innan och efter match. Så det ska vara, det ska INTE vara kul eller mysigt att komma till Göteborg som bortasupporter.
Nu går vi tillsammans mot SM-guld!
IFK Göteborg, idag, imorgon, för evigt!
WISEMEN GÖTEBORG

17 thoughts on “Bajen hemma, 19-20 sept 2015”

  1. Nog för att jag hatar bajen och har all respekt för er, men ni var fan inte bättre 2013 i cupen mot oss! Då var det NI som kastade upp en bengal inne från planen, lätt att glömma, men forfarande fakta…

   1. Helt rätt! Hade bajen nöjt sig med att skicka upp en bengal som hade returnerats så hade det här säkerligen varit lugnt (vad som hände under cupfinalen), men nu fortsatte Bajen med att skicka en bengal mot nedre sektionen samt en bengal mot sektionen ovanför bortaklacken.

    Bara att lägga ner att kasta skit och låta knogarna tala, så blir åtminstone jag nöjd! Väl mött!

 1. För det 1a så är det grymt skrivet! O för det 2a så är det så jävla gött o se allt WM gör, framför allt för en som va med på 90-talet när vi började stå upp mot svinen från baksidan, så söndagen va verkligen ”Old School”! Underbart att se!

 2. Vi står enade oavsett vilka som kommer i vår väg. WM kommer alltid ta fighten för våra supportrar och laget och INGEN kan ta det ifrån oss.

 3. Jag gick runt på era gator i lugn och ro på era gator i somras när vi mötte er, i grön tröja. Gör det även i dag! Synd att inte boxen blev av i somras. Då hade ni åkt på däng! WKS!

  1. Du är självklart välkommen att gå i motståndarklubbars tröjor i Göteborg. Söker du bråk eller beter dig på ett respektlöst sätt mot vår stad eller våra invånare så åker du på det, väldigt enkelt.

 4. WM ni gör ett super jobb. Livrädda bajen är hälften inflyttade bönder med sina kids därav deras publiksiffor. Värmer i hjärtat se alla grupperingar hetsa och jaga. Tom mitt + 40 gäng var ute och letade efter osynliga hif denna kväll. Hata Hammarby!

  MOT SM GULD!

 5. Satan i gatan. Hur mycket smuts hade skribenten till denna artikel dragit innan han satte sig och skrev? Så många upprepningar om hur man står upp för sina granar har aldrig tidigare skådats. Hade jag inte kräkts i munnen av den så hade jag kanske fällt en tår. Så känsloladdat var det..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.