Bajen borta, 6-7 juni 2015

Vårsäsongens sista match innan ca en månads sommaruppehåll, blev en lyckad händelse för Wisemen Göteborg. Såväl på planen, som på gatan!

Redan när det stod klart att det var ett av de tre Stockholmslagen(om än nykomlingen i gänget) som skulle stå för motståndet denna helgmatch, så kunde man ana att det skulle finnas intresse bland göteborgs-grabbar att åka upp till baksidan, redan dagen innan match.

Så när lördagen väl kom så hade ca 50-talet Wisemen/GYD/YCG/GU/GYB äntrat staden och belägrat sig på olika hotell i stadens centralare delar.
Det var en solig huvudstad med hög puls som var mitt uppe i nationaldagsfirande, som tog emot Göteborgs finest.
Kontakt hade funnits sporadiskt med alla tre stockholmsfirmorna, men klingat av. Nu var fokus endast på Hammarbys KGB, och målet var att trycka till dom redan dagen innan match. En gemensam överenskommelse mellan WM & KGB, om både tid och plats fanns tidigt på lördagen, något som båda parter verkade känna sig bekväma med, även om platsen var centralt belägen. Inga nummer var satta, men det var kommunicerat att Wisemen INTE hade med fullskalig liga upp(ca 50 man på lördagen). Direktiven till KGB var ändock att komma hur många man ville, så länge man kunde garantera att dyka upp utan snut. Ju mer kringfolk man drar med, destu större risk för snutjage blir det. Ingen hemlighet! Och att som infödingar i staden, ta sig till boxplatsen med bilar var också en självklarhet för oss som är vana vid professionalism. Allt detta var KGBs ledare helt på det klara med!

Nu skulle vi bara vänta in den utsatta tiden, som var satt till 19:30, och hålla låg profil.

Efter lite uppskjutning av start-tiden på Bajens begäran, stegar 50-talet Wisemen, som dittills haft en 100% snutfri samling i närheten, ut på Malmtorgsgatan redo för vev. Vad som sedan händer kan antingen förklaras av ren oflyt, eller ren inkompetens/vårdslöshet av KGB.
10-talet polisbilar, både bussar och radiobilar, stormar gatan från alla håll och börjar jaga/gripa folk. Såväl KGB-grabbar som WM-grabbar jagas och grips runt om i området. Det är än idag oklart hur polisen kunde dyka upp på platsen precis vid den bestämda tidpunkten, utan att ha synts till i området innan. Men rykten gör gällande att KGB har samlats upp ute i Solna med en riktig storsamling, och redan där fått snuthäng. Sedan valde man att ta tunnelbana till platsen istället för bilar, vilket är bekräftat. Alltså tvärtemot vad som var överrenskommet. Fruktans onödigt och amatörmässigt!

Ett 20-tal Wisemen blir gripna på platsen och sedemera bortbussade till Norrtälje(!), vilket gör att man tappar en stor del av firman i flera timmar.
De av oss som klarar sig undan grisen drar sig till Temple pub i Gamla Stan för CL-final och återsamling med övriga kategori a- & b-supportrar. Samtidigt går rykten om att även AIKs Firman Boys synts till med en slagkraftig liga runt Sergels Torg, precis i närheten där det uteblivna boxet skulle ägt rum. Trovärdigheten kring dessa rykten förstärks än mer när enstaka FB-grabbar spottas runt omkring centrum och framför allt runt Gamla Stan.
Pulsen ökar och förhoppningar till en händelserik kväll/natt ökar.

Ganska snart hittar polisen vårt tillhåll på Temple och slår en järnring runt området. Så direkt efter CL-finalens slut genomförs en felfri aktion där vi tar oss ut från puben med ALLA grabbar, och kan gruppera oss utan polis. Vi börjar genast ringa till både FB och KGB, där KGB helt vägrar att svara och FB svarar högst svävande och oklart.
Runt midnatt förstår vi vad radiotystnaden från KGB beror på. Man har, utan att kontakta oss i förväg, valt att storma uteserveringen till Temple Pub och misshandlar allt och alla som befinner sig där. Hade man valt att ringa 5 minuter innan så hade man kunnat få ta del av informationen att Wisemen inte fanns på plats. Än en gång amatörmässigt.

Rejält förbannade på Hammarbys oförmåga att sköta sin firmaverksamheten proffesionellt, väljer vi istället att ta oss direkt till Bajenland & Medborgarplatsen på söder med allt vi har för tillfället(ca 30 man), utan krussiduller och utan snut. Väl där, runt 1-tiden, ringer vi KGB och meddelar vår närvaro på deras territorium. Inga nummer nämns eller andra förbihåll kommuniceras, bara ett otvivelaktigt:
– ”Kom och ta oss!”
Vi ställer oss inne i Björns Trädgård och väntar i skydd av mörkret. Efter några minuter skymtar vi KGB komma ner från trapporna som leder uppifrån Moskén. Vi har fri sikt över hela trappan och vi ser hur det väller ner bajare. Fanns det ingen taggning innan, så fick man det nu. Vi uppskattar Bajarna till ett tiotal fler än oss. Vi låter hela deras liga komma ner från trappan och samla ihop sig innan vi går till attack!

Första clashen är stenhård som vanligt, när det gäller box mellan några av de fyra stora firmorna, och många tunga fotbollshuliganer går hårt i backen. Efter de inledande ca 20 sekundrarna börjar KGB att vackla bakåt. Wisemens hunger och aggressivitet ger utdelning. Stenhårt box fortsätter i knappa minuten, med Wisemen i förarsätet, ända tills KGB flyr ut på gatan och Medborgarplatsen. Precis vid avslutningen anländer snuten och splittrar upp grupperna.
Nöjda med dagens/kvällens resultat återvänder Wisemen till centrum för fortsatt fest.
Vid 3-tiden rapporteras ett mindre vev in, när fyra wisemen råkar springa på fyra Firman Boys, på Bishop Arms på Vasagatan. Blåvittarna låter ingen tid gå förlorad, utan bjuder direkt ut gnagarna på gatan för en fair fight, vilken accepteras. Hårt och intensivt vev avslutas efter några minuter med odiskutabel blåvit seger.

Resten av natten fortlöper utan vidare våldsincidenter.

 

På matchdagen anländer de grabbar till huvudstaden, som inte åkte upp dagen innan, tillsammans med övriga blåvita supportrar.
Alla göteborgare samlas upp i Gamla Stan och laddar för match och gemensam färd till Tele2 Arena.

Inne på arenan skapar den blåvita klacken grymt tryck och bränner av ett maffigt tifo. Och när Thomas Mikkelsen trycker in 0-1 för IFK i den 86e minuten är den totala triumfen fullbordad!

Efter matchen måste KGB agera om man vill ha en chans att rädda ansiktet över huvud taget. Några få mindre försök till rusningar görs från båda håll, där några få smällar hinner utdelas innan polis snabbt är på plats. En bajare åker bl a på årets sänkning precis utanför arenan.

I övrigt händer inget mer värt att nämna.

Vi vill tacka ALLA inblandade för en grym helg i Sveriges rövhål, och vi kan med ett leende på läpparna avsluta första halvan på säsongen som serieledare i Allsvenskan och ohotad etta på huliganscenen!

På återseende!
4-5 Wisemen!

 

image

image

11 thoughts on “Bajen borta, 6-7 juni 2015”

  1. Så KGB stormar pub utan huliganer och misshandlar folk. De hade för fan kunnat spöa vilken random gubbe som helst på gatan isåfall. Classy!

  2. Haha faan va gött. Vilka jävla amatörer som stormar en huliganer bar.. då har man inte alla hemma.. sen att de under en fight var mer o ändå förlorar. Jag ser fram emot Hammarby hemma o AIK borta. Forza Blåvitt o älska Sveriges fram sida. Vackra västkusten.. stolt borgare

  3. E ju bara FB o vi som har nivån just nu men sånt där går i vågor det vet vi alla. Sen känns det som att det är jäkligt ärligt o rent med FB jämt trots rivaliteten och historien. Dom må ha sin propagandamaskin till hemsida men fejs to fejs e dom top notch.

    Ja dom julgranar jag pratat med som satt kvar i Gamla Stan va ju inte så jävla impade av Kompisgänget. Även vanliga stockholmare fick smisk, riktigt snyggt :/ Vi klipper Kompisgänget ordentligt i höst om dom vågar sig ner…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.